College Tour Haaglanden 1

Psychologie van het samenwerken

Professioneel samenwerken is een hot topic. Onlangs schreef de inspectie van het ministerie van SZW nog een rapport waarin zij aangaf dat de bestuurlijke samenwerking in de arbeidsmarktregio’s is verbeterd, maar dat de samenwerking op uitvoerend niveau met werkgevers en de samenwerking tussen gemeenten en UWV nog onvoldoende vorm krijgt. De kunst van samenwerken is dus van groot belang geworden voor iedereen die werkzaam is in de arbeidsmarktregio. Binnen de arbeidsmarktregio Haaglanden lopen overigens al enkele mooie initiatieven die de samenwerking versterken.

Jaap SchavelingEen koude dinsdag in januari, eind van de dag. Het RPA ontvangt zo’n 40 toehoorders die meer willen weten over de psychologie van het samenwerken. Het eerste college in een reeks van drie. Professor Jaap Schaveling is de spreker.

Overlevingsstrategie

De vermakelijke film uit 1937 waar Jaap Schaveling mee start, chimpansees moeten samenwerken om iets gedaan te krijgen, zegt eigenlijk alles al: samenwerken is een overlevingsstrategie en genetisch bepaald. Er moet een gezamenlijke doelstelling zijn. Tja, en mensen lijken op chimpansees, ook wij zijn in- en insociaal en gericht op samenwerking. Samenwerken is de ander uitnodigen en meebewegen. Een mooi beeld hierbij is de aikido-beweging: maak gebruik van de kracht en de beweging van de ander, je collega of je medewerker.

Pygmalion

Dat een manager en zijn manier van leidinggeven van grote invloed kan zijn op zijn medewerkers wordt geïllustreerd aan de hand van het zogenaamde Pygmalion-effect. Dit verschijnsel is gebaseerd op het verhaal van de Romeinse dichter Ovidius. Hierin worden de gebeden van de beeldhouwer Pygmalion verhoord als zijn standbeeld van de ideale vrouw tot leven komt. Het Pygmalion-effect treedt op als een leidinggevende hogere verwachtingen heeft van zijn medewerkers, zij gaan dan beter presteren. Een mooie les: investeer veel meer in positieve zaken!

Vertrouw op je intuïtie

Er is ook ruimte voor een paar oefeningen. De toehoorders bespreken in drietallen hun successen en hoe die behaald zijn. Visie, in je kracht staan en vertrouwen blijken belangrijke succesfactoren te zijn. Wat door niemand werd genoemd is de realitycheck: waar staan we en klopt dit nog wel? Goeie tip van de professor! Dat je altijd je intuïtie moet volgen is een eyeopener. Intuïtie is gestolde ervaring en daar kun je altijd op vertrouwen.

Collegereeks

De drie colleges worden aangeboden door Jan Boerma, districtsmanager UWV, en Martin Andriessen, directeur WSP Den Haag. College 2, dinsdag 16 februari, gaat over de bestuurlijke kant van samenwerken in de arbeidsmarktregio’s, college 3, dinsdag 14 maart, behandelt de kracht van procesafspraken en het organiseren van samenwerken.
De organisatie is in handen van het RPA.