'Samen werkt meer' Zuid Holland Centraal creëert werk

Concrete afspraken bij regio-evenement Zuid-Holland Centraal

Ruim tweehonderd ondernemers, wethouders, ambtenaren en onderwijsvertegenwoordigers maakten maandag 3 maart bij de werkconferentie 'Samen werkt meer' plannen om meer werk te realiseren in de arbeidsregio Zuid-Holland Centraal. In interactieve workshops werden best practices gedeeld en verbindingen gelegd om te werken aan de gezamenlijke ambitie: meer werk in de regio.

Op initiatief van de zes gemeenten uit de arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal (Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer, Wassenaar, Voorschoten, Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp) kwamen 3 maart voor het eerst op grote schaal vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, onderwijs en gemeenten uit de hele regio bij elkaar om over dit onderwerp te discussiëren.  Met de komst van onder meer de Participatiewet wordt veel gevraagd van gemeenten en bedrijven in het creëren van werkgelegenheid. Wethouder Edo Haan van Zoetermeer: "We hebben tijdens het evenement de verbinding kunnen leggen tussen veel goede initiatieven. Ik denk dat dit het begin is van een nog sterkere samenwerking in Zuid-Holland Centraal."

Concrete afspraken

Het programma bestond uit workshops over onder meer sociaal ondernemen, aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven, sociaal-economische samenwerking en praktische voorbeelden van geslaagde leerwerkarrangementen. Bij de workshops ontstonden boeiende discussies over de aanpak en veel deelnemers gaven aan in hun eigen dagelijkse praktijk aan de slag te gaan met de inzichten. Ook werden direct concrete afspraken gemaakt, bijvoorbeeld een ondernemer die aanbood een training te geven aan cliënten van het Jongeren Loopbaan Centrum. Verder inspireerden sprekers, zoals zakenvrouw van het jaar 2012 Jacqueline Zuidweg en schrijver, trainer en gedragswetenschapper Ben Tiggelaar de aanwezigen om positief te ondernemen, bijvoorbeeld door te focussen op de talenten van mensen in plaats van op wat niet kan.

'Samen werkt meer'

De conclusie van de intensieve, druk bezochte werkconferentie was duidelijk. "Ondernemers, overheid en arbeidsmarkt hebben elkaar keihard nodig, samen bereiken we meer," vatte de Voorschotense wethouder Inge Adema - Nieuwenhuizen de visie van de zes gemeenten samen. In de workshops en op reactiekaarten zijn volop ideeën aangeleverd voor een nog succesvoller samenwerking in Zuid-Holland Centraal. Gregor Rensen, wethouder Leidschendam-Voorburg: "Je moet niet praten maar doen, 'Samen werkt meer' geeft daar de aanzet voor."

Arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal

De gemeenten Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Wassenaar en Voorschoten vormen samen de arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal. Binnen deze regio werken de zes gemeenten en het UWV nauw samen op de regionale arbeidsmarkt en wordt de samenwerking met werkgevers en onderwijs in de regio verder ontwikkeld.