Mei 27, 2010

Netwerkbijeenkomst projecten Arbeidsmarkt-Onderwijs op 18 mei een succes.

Dinsdagmiddag 18 mei organiseerde het RPA Haaglanden de jaarlijkse netwerkbijeenkomst over projecten op het gebied van arbeidsmarkt en onderwijs waarvoor subsidie aangevraagd kan worden bij de Provincie Zuid-Holland. Ruim 30 personen vanuit diverse organisaties waren aanwezig om geïnformeerd te worden over kansen en mogelijkheden voor projecten op het snijvlak van arbeidsmarkt en onderwijs en om ervaringen hiermee uit te wisselen.  Drie lopende projecten werden gepresenteerd en daarna volgde een  plenair gesprek met zaal en forum. De aanwezigen hadden diverse ideeën en dachten actief mee. De bijeenkomst vond plaats bij de nieuwe locatie van de Haagse Hogeschool in Delft.
Netwerkbijeenkomst_2010-05-18_groep-1
Netwerkbijeenkomst_2010-05-18_drie_personen-1

 

Presentaties bestaande projecten
Herman Telle van Technotalent Mentorproject gaf een beeld van dit driejarig project dat door inzet van studentmentoren leerlingen in basis tot en met hoger onderwijs wil interesseren voor een opleiding in de techniek. Er zijn tientallen scholen, bedrijven en studenten betrokken. Bijzonder is de ontwikkelde Minor Ingenieur en Docent, een keuzeonderdeel van de technische hbo-opleiding die wordt gevolgd door 20 studenten. Nico Persoon van Greenport4students gaf bevlogen een beeld van de wijze waarop leerlingen en studenten onderzoek doen in opdracht van het bedrijfsleven naar het verbeteren van processen. Onder meer is een robotarm in de maak voor de tomatenpluk. Tot slot presenteerden Conny Ouwerkerk en Susy van der Zwan het project Kenniscentrum Wetenschap en Techniek. Door dit project worden jongeren gemotiveerd te kiezen voor een opleiding in wetenschap en techniek. Om dit te bereiken richten de projectactiviteiten zich op pabodocenten, pabostudenten en basisschoolleraren. Er is een scala aan activiteiten in gang gezet zoals curriculumonderzoek, nascholing en communicatie met tal van partners.


Gesprek met zaal en forum

Uit het daarop volgende plenaire gesprek met zaal en forum bleek dat alle aanwezigen actief en geïnteresseerd meedenken en praten over nieuwe projectkansen en mogelijkheden. Er zijn diverse ideeën zoals een technische associated degree opleiding om het gat te dichten tussen het middelbaar beroepsopleiding en het hoger onderwijs. Verder werd ook het belang van de innovatievraag van werkgevers belicht, een van de centrale uitgangspunten van het economisch beleid van de provincie als subsidieverstrekker.


Subsidieaanvraag 2011
Nieuwe projecten in het kader van het arbeidsmarkt-onderwijsbeleid van de Provincie voor het jaar 2011 kunnen worden ingediend bij de Provincie vóór 1 oktober 2010. Ze moeten zijn voorzien van een positief advies van het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Haaglanden. Voor meer informatie over de projectmogelijkheden en subsidiewerkwijze kunt u contact opnemen met Rita Witmond of Marja Gruppelaar van het RPA Haaglanden. Telefoon 070-7527468 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..